Timp de două zile, în 9 și 10 decembrie, Oradea a fost gazda celei de-a VII-a ediții a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Asta-i datina străveche’’, eveniment organizat de Asociația Pro Bambini, împreună cu Primăria municipiului Oradea.

 

Locul I la ediția din acest an a festivalului a revenit Ansamblului Folcloric „Dobaşii”, din Vadu Izei, judeţul Maramureş. De asemenea, cele mai frumoase datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou au fost aduse în faţa publicului de către: Ansamblul Folcloric „Mugurelul Bihorului”, al Școlii Gimnaziale Dimitrie  Cantemir - Oradea; Ansamblul Folcloric „Kud Sveti Nykola” - Diniaş (Timiş); Ansamblul  Folcloric „Dansatorii de pe Someş” - Iclod (Cluj); Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” din Satu Mare; Ansamblul Folcloric „Barcăul” al Clubului Copiilor, din Șimleu Silvaniei, județul Sălaj; Ansamblul Folcloric „Izvorașul”, din Liteni (Suceava) și Ansamblul Folcloric „Florile Bihorului” de la Palatul Copiilor şi Elevilor - Oradea.

În afara concursului, vineri seara, pe scena Teatrului Regina Maria, au evoluat copiii din grupul „Moştenitorii” de la Şcoala din Meziad, precum şi cei din Asociaţia Ansamblul Crişana.

„De șapte ani, acest festival se derulează în Oradea cu aceeaşi plăcere şi intensitate. An de an, ne reuneşte aceeaşi dragoste de folclor, de frumos, de copii şi tineri, de ospitalitate și prietenie. Festivalul «Asta-i datina străveche» crează, în fiecare an, aceeași punte de legătură între oameni frumoşi, între părinţi minunaţi, între copii şi tineri determinaţi de dragostea pentru folclor. Pe această cale, mulțumim tuturor celor care, de ani de zile, sunt alături de noi în organizarea acestui festival”, a spus Crina Dobocan, preşedintele Asociaţiei Pro Bambini, iniţiatorul festivalului.

Copiii, mai puţin Ansamblul „Cununiţa”, au fost şi sâmbătă, pe scena din Piaţa Unirii, iar festivalul s-a încheiat cu un concert susţinut de Ioan Pop şi Grupul Iza din Maramureş, promotori ai folclorului tradițional autentic, artiști consacrați care sunt invitați peste tot în lume în calitate de ambasadori ai culturii tradiționale românești.

„Prin manifestarea noastră încercăm să întoarcem oarecum roata lumii şi să ne opunem pierderii definitive a tezaurului nostru folcloric”, a mai spus Crina Dobocan, manager de proiect. Din echipa organizatoare au mai făcut parte: prof. Stela Tăut, director proiecte și programe în cadrul Asociației Pro Bambini, prof. Valeria Bunica, director executiv în asociație, prof. Mădălina Mihuța și prof. Raluca Șereș, membre ale asociației.

Evenimentul a avut loc în parteneriat cu: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Colegiul Tehnic Transilvania, Direcţia Judeţeană pentru Cultură și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Pe lângă sponsori şi parteneri, la reuşita proiectului şi-au adus contribuţia elevii şi dascălii de la 16 şcoli bihorene, prin intermediul „Târgurilor de jucării”.