Cu toate că noul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, a cerut viitorilor săi angajaţi să dispună sistarea lucrărilor de amenajare peisagistică angajate sub conducerea lui Groza la preţul de 5.639.588 lei, funcţionarii PMO nu au dat curs acestei solicitări. Mai mult, de câteva zile firmele angajate să refacă spaţiile verzi din Oradea dau dovadă de exces de zel, conştiente că, odată executate lucrările, noul primar nu va putea să nu semneze deconturile. Din păcate, aceste lucrări menite să înfrumuseţeze oraşul au fost făcute în detrimentul orădenilor, aducând mai multe pagube.

Buxuşi în declin fiziologic, la nicio o lună după plantare

În Parcul Traian, zilele trecute, a fost montat gazonul şi au fost pornite stropitorile. La câteva minute de la pornirea lor, trotuarul din preajma stropitorilor a început să fie plin cu apă, trecătorii fiind nevoiţi să păstreze distanţa de spaţiile verzi respective. Mai mult, o maşină parcată în vecinătatea unei astfel de instalaţii s-a bucurat pe parcursul întregii zile, cel puţin pe o parte, de o spălare gratuită. În schimb, şoferul nu a fost atât de încântat când s-a văzut nevoit să treacă pe sub stropii de apă ca să urce în maşină. Neregulile în execuţia lucrărilor nu se opresc aici, de sub gazonul montat şiroind în neştire apă, o conductă de la instalaţia de stropit fiind fisurată. Lucrarea a fost încredinţată firmei SC Horticultura SRL şi a fost evaluată la peste 460.000 lei. Aceeaşi firmă din Bucureşti a executat lucrările de reamenajare a Pieţei Unirii, însă, după ce a ras tuia din faţa Bisericii cu Lună, după multe presiuni şi în urma unei decizii a specialiştilor de la Muzeul Ţării Crişurilor, a fost nevoită să sisteze amenajarea. Pe lângă faptul că noua alveolă, aşa cum e acum amenajată aici, nu face decât să pună în evidenţă clădirile aflate în degradare, chiar şi specialiştii Primăriei Oradea au confirmat faptul că buxuşii riscă să se usuce, în condiţiile în care aceştia nu au fost plantaţi la parametrii ceruţi. Mai mult, lucrările din Piaţa Unirii au fost atât de mult abandonate, încât nici măcar angajaţii firmei nu s-au mai obosit să prindă în asfalt noile coşuri de gunoi aduse în zona alveolei, ele sprijinindu-se în continuare de copaci, pradă hoţilor. Ignoranţa celor de la SC Horticultura nu are limite, în condiţiile în care, deşi li s-au sistat lucrările, ei au lăsat în urma lor, în alveola din faţa Catedralei Greco-Catolice "Sfântul Nicolae", maldăre de pământ şi borduri distruse.

Plăci de beton sfărâmate sub greutatea camioanelor

Nici în Parcul 1 Decembrie situaţia nu este mai roz. Aceste proiecte menite să aducă frumuseţe oraşului au, din păcate, rezultate nefaste pentru Oradea. Astfel, lucrările de amenajare a spaţiilor verzi au dus la sfărmarea şi dislocarea a zeci de plăci care au fost montate cu atâta trudă şi costuri în Piaţa 1 Decembrie. Plăcile de beton s-au fisurat sub greutatea tonelor de pământ aduse în parc cu camioanele, suprafeţe importante din alei fiind complet distruse, fără şanse ca plăcile compromise să mai poată fi salvate. Montarea plăcilor s-a făcut între anii 2003 - 2004 de către firma CIAC. Conform contractului şi actelor adiţionale încheiate în 2003 şi 2004, lucrările de refacere a aleilor din Parcul 1 Decembrie au costat la acea vreme bugetul local 1,224 milioane lei. Acum vor trebui alocate noi fonduri pentru înlocuirea plăcilor distruse, sumă ce ar urma să se adauge la cei 1,5 milioane lei cât costă reamenajarea spaţiului verde din parc. Aceste aspecte au fost constatate şi de către reprezentanţii Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, care au promis că toate cheltuielile de înlocuire a plăcilor distruse vor fi imputate firmei Dacardi, cea căreia i s-au încredinţat recentele lucrări din Parcul 1 Decembrie. "La finalizarea lucrărilor, vom face o evaluare a tuturor plăcilor distruse. Am luat legătura cu reprezentantul firmei Dacardi, căruia i-am pus în vedere să refacă aleile pe cheltuiala sa", a precizat Marcel Dragoş, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul PMO.

Şirul aspectelor negative nu se opreşte aici, pe lângă buxuşii care se usucă în Piaţa Unirii, nici formele ocale şi spiralate din 1 Decembrie nu se bucură de o soartă mai fericită. Şi în acest caz, vina aparţine tot firmei Dacardi, care ar trebui să se îngrijească mai mult de aceste plante.