La sfârşitul Săptămânii Luminate, în Duminica Tomii, se sărbătoreşte Paştele Morţilor sau Paştele Mic, zis şi Paştele Blajinilor. Ieri, după slujba de dimineaţă de la biserică, orădenii au pornit spre cimitir pentru a-şi cinsti morţii printr-o pomană şi o lumânare aprinsă la locul de îngropăciune. Tradiţia spune că, în această zi, morţii se bucură de pomenile aduse de urmaşii lor la cimitir şi că, din ceruri, îi vor sprijini pe cei vii când vor întâmpina greutăţi. Legătura între blajini şi lumea umană este asigurată, conform tradiţiei populare, de cojile de ouă aruncate pe ape curgătoare, în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Paştilor, de gospodine, altfel blajinii nu ar mai afla niciodată când este Paştile...

La fel ca la 1 noiembrie, de Ziua Morţilor, orădenii au venit ieri la Cimitirul municipal cu mic, cu mare să aranjeze mormintele celor dragi, să rostească o rugăciune şi să aprindă o lumânare. Tradiţia spune că, în această zi, morţii se bucură de pomenile aduse de urmaşii lor la cimitir şi că, din ceruri, îi vor sprijini pe cei vii când vor întâmpina greutăţi. La sate, tradiţia este respectată întocmai, mormintele fiind încărcate de ouă roşii, colaci şi vin roşu, iar preotul este rugat să le sfinţească, urmând ca din acele bucate să se facă o masă pentru pomenirea mortului. Nici la oraş nu s-a pierdut obiceiul, cei mai mulţi preferând să cureţe locul de veci al celor dragi, să spună o rugăciune şi să împartă o pomană celor nevoiaşi.
Şi aleile Cimitirului Municipal din Oradea au fost pline de oameni care aduc vestirea Paştelui la morţi, însă orădenii au venit la ore diferite fără a mai ţine cont de un ritual strict. "Am venit să ne cinstim rudele trecute în nefiinţă, ne bucurăm că e vreme frumoasă afară şi că putem să mai curăţăm mormântul de buruieni şi de gunoaie. Ce mă deranjează foarte tare însă sunt ţiganii care vin la pomană, dar sunt prea insistenţi şi nerespectuoşi", ne-a povestit o doamnă, nemulţumită că, după ce a oferit ouă roşii, a fost asaltată de tot mai mulţi milogi.

Deşi lumea a fost bine pregătită, cu colaci şi ouă pentru pomană, oamenii ar fi dorit să nu fie înghesuiţi la fiecare colţ de alee de cerşetorii foarte insistenţi.