Cu toate că lucrările sunt departe de a fi finalizate, tot mai mulți oameni vizitează casa în care a locuit Iuliu Maniu, acel loc în care marele nostru înaintaș se simțea „cu adevărat acasă”.

 

Odată cu demararea campaniei publice de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, interesul pentru acest obiectiv a crescut și, în continuare, se bucură de o atenție sporită. Tot mai multe grupuri de turiști vizitează monumentul istoric și se arată interesate de povestea din spatele ușilor închise. Casa începe să-și povestească viața de îndată ce ajungi să o privești cu adevărat. De-a lungul timpului a trecut prin multe încercări, prin momente înjositoare, prin cangrenă, dar și-a găsit forța să uite de vârstă și să lupte pentru viață. O parte din ea a întinerit deja, o alta încă se luptă. E o luptă unu la unu cu indiferența celor din jur. E dureroasă, dar trăim cu nădejdea că, în cele din urmă, va triumfa, așa cum a făcut și până acum.

Recent, parohul Cristian Borz a depus un dosar la Institutul Național al Patrimoniului (INP) pentru a introduce proiectul de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” în Programul Național de Restaurare. Acest demers a fost făcut cu scopul de a fructifica o posibilitate de finanțare în vederea continuării lucrărilor începute.

„La București am avut o discuție foarte constructivă cu domnul Ştefan Bâlici, directorul INP, și am văzut că cel puțin din partea dânsului există toată deschiderea și disponibilitatea de a ne ajuta, însă nu ne-a garantat nimic, deoarece, mai întâi, trebuie să apară noile norme de aplicare, apoi va exista o comisie care va analiza importanța monumentului și starea în care se află. Vestea tristă este că bugetul INP se va diminua. Totuși, în cazul în care proiectul nostru va fi eligibil, nu vor intra în calcul datoriile acumulate până acum, ci se vor achita lucrările care urmează să se execute. După ce în luna august vor apărea noile norme, dosarul nostru va fi analizat”, a transmis parohul Cristian Borz.

 

O altfel de casă

Tot oamenii simpli sunt cei care, într-un pelerinaj continuu, duc cărămizi la Dealul Țarinii, mânați de dorința reabilitării unui Monument Istoric lăsat de Dumnezeu, la voia întâmplării, într-un județ, într-o țară în care singurele materiale de construcție permise sunt hârtiile și dosarele lipite între ele de ștampile greoaie. Până în acest moment s-a reușit consolidarea fundației și a pereților. În continuare, ar fi nevoie de susținere financiară – pe de-o parte, pentru a acoperi datoria rămasă, în valoare de 28.000 lei, pe de altă parte, pentru a începe lucrările la acoperiș. Trebuie amintit că situația în care se află acoperișul pune în pericol lucrările care s-au realizat până în acest moment. La mijlocul lunii aprilie au fost sistate lucrările tocmai din cauza datoriilor acumulate.

Cei care doresc să susțină financiar acest proiect o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj

 

Echipa de campanie