Consiliul Judeţean Bihor a lansat, ieri, platforma web a serviciului de transport public județean de persoane – www.bihortransport.ro, primul portal din România creat de către o administrație județeană care oferă informații complete și corecte despre toate mijloacele de transport în comun licențiate în baza programului județean de transport, traseele operate, orarul de circulație și tarifele practicate.

         

Potrivit administraţiei judeţene, www.bihortransport.ro a fost creată cu scopul de a pune pune la dispoziția bihorenilor şi a celor care tranzitează sau vizitează județul nostru o unealtă în vederea planificării călătoriilor, căutării mijloacelor de transport public județean, a rutelor și aflarea orarului și a prețului pentru o călătorie. Site-ul poate fi rulat din browserele Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, fiind optimizat și pentru sistemele alternative mobile (Android, BlackBerry, IOS etc.) „Platforma web a serviciului de transport public județean de persoane se dorește a fi un instrument de planificare a călătoriilor, ce furnizează în principal date despre orele și zilele de circulație ale unui traseu, ruta acestuia și tariful maximal pe zone kilometrice, practicat de către fiecare operator de transport în parte, calculând, totodată, și tariful între două localități situate pe același traseu”, se menţionează într-un comunicat de presă al CJ Bihor. Astfel, secțiunea de Căutare va afișa traseele directe între două stații (localități) sau, în cazul în care nu există un traseu direct, legăturile cu alte trasee care ajung în stația de destinație, transbordarea efectuându-se în stația terminus a traseului care deservește stația de plecare. În cazul în care nu se găsește rută de legătură între stația de plecare și stația de destinație se recomandă o nouă căutare, alegând stația de plecare sau stația de destinație o altă localitate din aceeași zonă geografică și reluarea căutării în funcție de noile legături găsite. În secțiunea Operatori se pot vizualiza datele de contact ale operatorilor de transport care efectuează Serviciul de transport public de persoane prin curse regulate în județul Bihor. În secțiunea Alerte, dacă butonul este activat (pâlpâie), se vor putea vedea dacă sunt modificări temporare ale programului de circulație cum ar fi: suspendări de curse, modificări de orar, trasee operate doar pe o perioada determinată datorită renunțării operatorului de transport etc. Platforma are la dispoziţie și un webservice care va permite ulterior afișarea decalajului orar pentru anumite opriri, suspendarea unui traseu sau a unei bucăţi dintr-un traseu. Acestea vor putea fi afișate în momentul în care va fi implementat sistemul de transmitere a datelor în timp real pentru fiecare mijloc de transport în comun către Autoritatea Județeană de Transport printr-un sistem de monitorizare a echipamentelor pentru toate mijloacele de transport care au obținut licențe de traseu cu valabilitate pe durata Programului Județean de Transport. De asemenea, platforma va putea fi dezvoltată ulterior pentru integrarea sistemului de transport interjudețean și feroviar, în condițiile în care vom găsi un feed-back pozitiv de la ceilalți actori implicați.

Platforma web este disponibilă în limbile română, engleză și maghiară, având opțiuni de mărire a fontului pentru persoanele care au dificultăți în a citi texte în mărime standard, fiind accesibilă la adresa www.bihortransport.ro sau de pe noul site al instituției www.cjbihor.ro,  la secțiunea „Mersul Autobuzelor”.