Peste 4.000 de elevi au dat, ieri, prima probă a Evaluării Naționale, proba scrisă la Limba și literatura română. Subiectele nu i-au prins nepregătiți pe elevi. Cel puțin pe cei de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, care spuneau că au fost ușoare, cu mult sub pregătirea pe care au făcut-o.

 

Cu exact o săptămână înaintea primei probe scrise la Bacalaureat, elevii de gimnaziu au susținut prima probă la Limba și literatura română la Evaluare. Surpriză sau nu, pentru elevi nu a fost una grea.

„M-am pregătit intensiv și a fost ușor. Ar fi fost și mai bine dacă mi-aș fi îmbogățit vocabularul și aș fi lucrat mai mult la sinonime. Am lucrat cam o oră pe zi în ultimele două luni special pentru acest examen”, a spus Alexandru Mălan, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Colegul lui, David Peltie era la fel de entuziasmat: „A fost ușor raportat la cât am învățat. Mă așteptam să pice genul dramatic sau caracterizarea de personaj, subiecte mult mai grele, și a venit genul liric”.

Nici părinților, care așteptau la ieșirea din școală nu le-a fost ușor. „Emoții mari, ca la orice examen. Ne bucură că a picat genul liric și așteptăm proba la matematică”, a spus Cristian Manciu, unul dintre părinți.

„Examenul s-a desfășurat în condiții normale. Am avut 4.097 de elevi prezenți dintr-un total de 4.213 înscriși. Doar 116 absenți”, a spus, pentru Crișana, Claudiu Damian - purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

La subiectul I, elevii au primit un fragment din poezia „Ploaia” de Magda Isanos, pe baza căreia, la punctul A, au avut de găsit sinonime, de explicat rolul unei cratime, modul de formare al unui cuvânt, căutarea a două cuvinte care conțin diftong, precizarea tipului de rimă și măsura ultimului vers dintr-o strofă și transcrierea a două figuri de stil diferite din poezie. La punctul B, elevii au avut de redactat o compunere de minim 150 de cuvinte în care să motiveze apartenența la genul liric a poeziei.

La subiectul II elevilor li s-a dat un fragment din textul „Cel mai rapid de pe pământ” din revista Terra Magazin. Pe baza lui, la punctul A, elevii au avut de răspuns la șase cerințe (enunțuri cu aspecte din text, genul și cazul unor substantive, funcția sintactică a unor cuvinte, propoziții principale și subordonate). La punctul B elevii au avut de redactat o narațiune de minim 150 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei întreceri sportive, ținând cont de patru indicații.   

Miercuri, 21 iunie, școlarii vor susține proba scrisă la matematică, iar cei care aparțin minorităților vor da pe 22 iunie proba la Limba maternă.

Potrivit calendarului, pe 26 iunie, până la ora 16.00, vor fi afișate rezultatele, urmând, ca după soluționarea contestațiilor, pe 30 iunie, elevii să primească rezultatele fiinale. Anul trecut, rata de promovabilitate în Bihor a fost de 72%.