Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) i-a atenționat pe candidații la alegerile locale să retragă de pe străzi bannerele, corturile și toate celelalte materiale de propagandă electorală, în caz contrar urmând să fie amendați.

 

"Interesul nostru, ca AEP, este ca toți competitorii electorali aflați în momentul de față în competiția pentru alegerile locale să știe că în această noapte trebuie să dispară toate materialele de propagandă electorală aflate în spațiul public la această oră. Începând cu ora 00.00 toate aceste materiale pe care le vedeți în spațiul public sunt interzise, permise fiind doar afișele electorale cu dimensiunile stabilite de lege", a declarat Constantin Florin Mitulețu-Buică, vicepreședinte AEP.

Potrivit acestuia, Poliția națională și Jandarmeria pot da amenzi cuprinse între 600 și 1000 de lei și sesizează AEP, care, în urma unor controale, este abilitată să sancționeze, la rândul său, cu amenzi cuprinse între 15.000 și 50.000 de lei, potrivit legii finanțării campaniilor electorale. Orice persoană îi poate sesiza pe polițiști sau jandarmi cu privire la existența acestor materiale de propagandă pe străzi.

Conform legii, singurele materiale de propagandă electorală permise în perioada campaniei sunt: afişe cu dimensiunile de cel mult 500 milimetri o latură şi 350 milimetri cealaltă latură, afişe prin care se convoacă o reuniune electorală cu 400 milimetri o latură şi 250 milimetri cealaltă latură amplasate în locurile speciale pentru afişaj, materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală, publicitate în presa scrisă, materiale de propagandă electorală online, broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

În campania electorală pentru alegerile locale din 2016 sunt interzise următoarele forme de publicitate electorală: bannere, mesh-uri, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, ecrane publicitare, panouri publicitare fixe sau mobile, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule, vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie, vehiculele care difuzează materiale audio, spectacole, serbări, focuri de artificii etc.

În campania electorală, competitorilor electorali le este interzisă achiziţionarea, oferirea, distribuirea sau darea, în mod direct sau indirect, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, a gecilor, a impermeabilelor, a pelerinelor, a vestelor, a şepcilor, a căciulilor, a fularelor, a sacoşelor, a pungilor, a umbrelelor, a găleţilor, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a ţigărilor şi a altor produse asemănătoare.