Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează contribuabilii că, începând cu următorul termen legal de depunere, Formularul 112 nu se va mai înregistra la sediile locale (ghişeu), declarația urmând a se depune numai prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.  

Potrivit prevederile art.3 alin.(1) din Ordinul nr.1045/2084/793/2012 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a “Declarţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” (Formularul 112), cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator sau entităţi asimilate angajatorului, au obligaţia depunerii declaraţiei 112 prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro, secţiunea „Depunere declaratii”, prin intermediul certificatului digital calificat. Declaraţia 112 se utilizează pentru declararea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate, începând cu obligaţiile aferente lunii iulie 2012, cu termen de depunere până la data de 25 august 2012 inclusiv. Pentru perioadele de raportare cuprinse între 1 ianuarie 2011 şi 30 iunie 2012, Declaraţia 112 se completează şi se rectifică, după caz, în conformitate cu prevederile HG nr. 1.397/2010.

Potrivit Instrucţiunilor de completare a F112 - “Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor  asigurate”, Anexa nr.7 la Ordinul nr.1045/2084/793/2012, Declaraţia 112 se depune: trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului, de angajatorii şi entităţile asimilate angajatorilor care au obligaţia depunerii trimestriale şi nu au optat pentru depunerea lunară a declaraţiei; lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare, de ceilalţi angajatori şi entităţi asimilate angajatorului. Ca modalitate de depunere a Declaraţiei 112 la unitatea fiscală competentă este prevăzută doar depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, conform legii. Pentru depunerea declaraţiei, plătitorul trebuie să deţină un certificat calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică. Un certificat de semnătură electronică se obţine de la unul din furnizorii acreditaţi. Registrul furnizorilor de servicii de certificare acreditaţi este stabilit şi publicat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pe site-ul www.mcsi.ro.Titularul unui certificat calificat poate fi desemnat/împuternicit pentru semnarea declaraţiilor fiscale de către mai mulţi contribuabili. Declarațiile fiscale se depun on-line accesând site-ul www.e-guvernare.ro, secțiunea „Depunere declarații” prin intermediul certificatului digital calificat. Informaţii suplimentare privind depunerea declaraţiilor pot fi obţinute pe site-ul www.anaf.ro, secțiunea „Servicii on-line”, subsecțiunea „Informaţii depunere declarații persoane juridice”, meniuri „Etapele pe scurt”/„Instrucţiuni de utilizare a serviciului de depunere a declaraţiilor”.