Inaugurarea oficială a centralei pe gaz a avut loc ieri, în timpul vizitei efectuate la Oradea de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Investiţia a costat 54 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operațional Sectorial Mediu.

 

Centrala pe gaz a Oradiei a fost inaugurată oficial ieri, la eveniment participând ministrul Cristian Ghinea, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, prefectul Claudiu Pop, reprezentanţi ai Termoficare Oradea, reprezentanţi ai Primăriei orădene şi alţi invitaţi. Înainte de vizita propriu-zisă, primarul Ilie Bolojan a menţionat că acest moment are două conotaţii importante: încheierea primei etape a procesului de modernizare a sistemului de termoficare din Oradea şi începerea celei de a doua etape, care presupune continuarea lucrărilor. El a ţinut să precizeze că un rol esenţial în realizarea centralei l-au avut cei care au rescris proiectul iniţial, mărind parametrii de performanță ai centralei. De asemenea, el le-a mulţumit reprezentanţilor Transgaz care au fost de acord să încheie un parteneriat prin care gazul să coste cu 25% mai puțin. Bolojan le-a mulţumit tuturor celor „care au bătut un cui” în noua centrală de termoficare a oraşului. Prezentarea oficială a investiţiei a fost făcută de viceprimarul Mircea Mălan. „Proiectul pentru noua centrală termică a oraşului s-a derulat în perioada august 2014 – iunie 2016. Centrala pe gaz reprezintă o nouă capacitate de producţie, practic funcţionează pe gaz, iar cele două cazane de apă fierbinte pot funcţiona şi pe combustibil lichid. Acest lucru face ca zăpada în oraşul nostru să recapete culoarea albă. De asemenea, contribuie la reducerea pierderilor foarte mari pe care acest sistem le-a avut şi încă le mai are. Pe de altă parte, această nouă capacitate a centralei termice asigură cetăţenilor garanţia că vor beneficia de apă caldă şi căldură, fără întreruperi importante. De menţionat că noua centrală se poate pune în funcţiune în doar 6 minute, pe când vechea centrală avea nevoie de 48 de ore pentru a fi pornită”, a menţionat Mălan. Tot el a precizat că noul sistem permite furnizarea de căldură şi apă caldă timp de 10 zile chiar și în condițiile în care centrala nu poate funcționa.

Ministrul Cristian Ghinea a lăudat eforturile făcute la Oradea, spunând că municipiul Oradea este un exemplu de succes şi curaj. „Am spus la  începutul mandatului meu că vreau să merg în ţară, acolo unde avem exemple de succes şi de curaj din partea autorităţilor locale, iar domnul Bolojan şi echipa de la Primăria Oradea au dovedit curaj sub mai multe aspecte. În primul rând, eu mulţumesc municipiului Oradea pentru că a terminat la timp acest proiect şi a consumat banii pe exerciţiul financiar 2007-2013 înainte de finele anului trecut, astfel încât nu a trebuit să consumăm bani şi din actualul exerciţiu bugetar. Partea de curaj ţine şi de refacerea proiectului tehnic. Găsirea unei soluţii tehnice mai bune a necesitat curaj din partea primăriei, pentru că au trebuit să convingă autorităţile de management şi Comisia Europeană şi au reuşit. Semnalul meu este că nu trebuie să rămânem închistaţi în nişte proceduri, atunci când găsim soluţii mai bune. În continuare, aşteptăm proiecte de la autorităţile locale pentru termoficare, dar şi pentru alte linii de finanţare, pentru că am lansat ghidul de finanţare pentru 13 miliarde de euro”, a declarat ministrul Fondurilor Europene. Potrivit lui Cristian Ghinea, Oradea concurează cu Iași în privința depunerii primului proiect cu finanţare prin Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). De altfel, în prezent, în Oradea, se desfăşoară lucrări care vor fi cuprinse în proiectul aşteptat de ministrul Cristian Ghinea - reabilitarea a 20,28 km de reţele termice.

Proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009 -2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi a creşterii eficienţei energetice” este cel mai important proiect al oraşului Oradea, pe de o parte pentru că valoarea proiectului este foarte mare, iar pe de altă parte pentru impactul social mare, aproape 70% dintre orădeni beneficiind de acest sistem. În ceea ce priveşte valoarea proiectului, aceasta a fost de 317.387.532 lei (77.772.000 euro), din care 50% reprezintă fonduri nerambursabile, din fondul de coeziune al Uniunii Europene, 45% sunt bani de la bugetul de stat şi 5% de la bugetul local. Din această sumă, 54 milioane euro au reprezentat costul noii centrale pe gaz.

Vizita ministrului Cristian Ghinea a continuat la amplasamentul terminalului intermodal, iar apoi la lucrările la reţelele de termoficare de pe strada Tudor Vladimirescu. După amiază, ministrul Fondurilor Europene a participat la sediul Companiei de Apă la discuţii cu reprezentanţii primăriilor implicate în proiectul Aparegio.