Premierul Sorin Grindeanu l-a primit, joi dimineață, la Palatul Victoria, pe Alteța Sa Regală, Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic ajungând la sediul Executivului cu zece minute întârziere față de programul oficial.

 

Sorin Grindeanu l-a așteptat pe Alteța Sa Regală Prințul Charles la intrarea oficială în sediul Guvernului. Cei doi s-au retras la discuții, după ce au făcut o fotografie oficială în Holul Central al Guvernului. Premierul Sorin Grindeanu și Prințul Charles de Wales au discutat, circa 30 de minute, despre starea româncei rănită în atentatul de la Londra, dar și despre românii din Marea Britanie, au declarat surse guvernamentale. Potrivit acestora, Prințul Charles i-a spus lui Sorin Grindeanu că i-a vizitat pe răniții din atentatul violent de la Londra, dar că pe românca rănită nu a putut să o vadă din cauza stării grave a acesteia. „Toate gândurile bune și rugăciunile noastre se îndreaptă spre ea”, i-a spus Prințul de Wales premierului român. De asemenea, potrivit surselor citate, moştenitorul Coroanei britanice şi premierul român au discutat și despre BREXIT, dar nu în mod direct. Ei au vorbit despre situația românilor din Marea Britanie, în contextul bunelor relații dintre cele două state. Prințul Charles a spus că știe de existența comunității de români dim Marea Britanie, fiind impresionat să afle că este atât de numeroasă. Prinţul de Wales a precizat că, în ultimii 20 de ani, doar într-unul singur nu a vizitat România.

Premierul Grindeanu i-a făcut cadou Prințului de Wales un stilou Poenari lucrat manual.

Prințul Charles a ajuns la Palatul Victoria la ora 11.55 și a plecat după jumătate de oră.

Înainte de a ajunge la Palatul Victoria, Prințul Charles a vizitat Muzeul Satului. Acolo, moștenitorul coroanei britanice a dansat în horă alături de mai multe persoane îmbrăcate în haine populare românești și a luat parte la o demonstrație de încondeiat ouă. Prințul de Wales s-a întâlnit la Muzeul Satului și cu Ivan Patzaichin, de la care a primit cadou două albume foto și o vâslă cu autograf.

Vizita oficială a Prințului Charles în România a început miercuri, când Alteța Sa Regală a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I. Tot miercuri, Prințul de Wales a fost primit, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis, care l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de „prețuire pentru activitatea în România și pentru promovarea imaginii acesteia în lume”. Vizita oficială a Prințului Charles în România se va încheia astăzi.

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, declara săptămâna trecută într-un interviu pentru Agerpres că vizita Prințului Charles, un mare prieten și admirator al României, reprezintă celebrarea forței legăturilor dintre cele două țări. „Cred că acesta este mesajul principal: că vizita Alteței Sale reprezintă celebrarea modalităților, de o diversitate imensă, prin care oamenii și organizațiile din România și Marea Britanie colaborează pentru a face lucruri bune”, preciza Brummell.