Ziua internațională a toleranței este marcată anual, la 16 noiembrie, pentru a îndemna omenirea la înțelegere și respect reciproc, dialog și cooperare între culturi, civilizații și popoare, pentru a descuraja atitudinile extremiste dominate de violență și ură. Cu acest prilej, Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a organizat, miercuri, o expoziţie de postere cu mesaje de toleranţă, realizate de preşcolari şi elevi de la grădiniţe şi şcoli din Germania.

 

Prin posterele lor, elevii au transmis o serie de mesaje împotriva rasismului şi excluderii sociale, militând pentru toleranţă. Vernisajul a avut loc miercuri, 16 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, în prezența unor elevi şi profesori de la mai multe şcoli din Oradea, care au avut ocazia să desluşească gândurile şi opiniile colegilor lor din Germania. Proiectul a luat naştere în anul 2015, când elevii (din anul II de studiu, specializarea Designer Mass-Media) de la Şcoala Johann-Jakob-Widmann au realizat mai multe proiecte şcolare. Între acestea, a avut loc şi o demonstraţie PEGIDA. Mai exact, elevii au trebuit să se informeze cât mai mult despre realitățile dezvoltării actuale și să prelucreze cu aceste informații un tablou specific situației.

„Având în prim plan prejudecăți comune, dar diferențiate, elevii au fost ghidați, în mare parte, prin criterii concrete, verificate pe baza unor întrebări. Ei au primit indicații atât în ceea ce privește aspectele istorice, cât și cele sociale, culturale și religioase. Din rezultatele cercetării lor, elevii au trebuit să realizeze un poster sau un poster în serie, care să stârnească o curiozitate și o meditație asupra toleranței”, a spus Marius Creţu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Oradea.

În acest fel, au luat naștere niște exponate diferite, dar de o calitate foarte bună, care au un potențial extraordinar de a face câteva puncte de conectare spre un dialog.

„Interpelarea DGB-ului și ideile care apar pe postere le-am putut face accesibile unui public larg. Ne bucurăm că aceste motive nu apar doar într-o expoziție din Baden-Württenberg, ci pot fi duse mai departe prin munca noastră. Mulțumim pentru sprijin Fundației comunitare Heilbronn și Casei de Economii Heilbronn, care au făcut din motivele de pe postere niște mape, sub forma unor cărți poștale pentru școlile din Heilbronn. Prin colaborarea cu Sindicatele IG Metall Neckarsulm- Heilbronn, NNG, Verdi Heilbronn și GEW, a fost posibilă realizarea unei expoziții de călătorie cu posterele elevilor. Pentru noi, elevii și profesorii implicați din școală, asta înseamnă o formă specială de apreciere a muncii noastre”, a declarat Michael Schatz, directorul școlii.