Evenimentele au debutat la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, acolo unde în prezenţa oficialităţilor locale, a asociaţiilor veteranilor de război şi cadrelor militare în rezervă şi retragere, dar şi a elevilor orădeni şi a numeroşi cetăţeni a avut loc un ceremonial militar. Au vorbit despre semnificaţia zilie de 9 mai prefectul judeţului Bihor, Mircea Ghitea, şi prof. dr. univ Mihai Drecin, de la Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale. A urmat depunerea de coroane, alături de reprezentanţii instituţiilor statului şi politicienii locali, au adus un omagiu celor care şi-au dat viaţa pentru păstrarea integrităţii naţiunii române Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţia Naţională a Cultului Eroilor şi Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina. De asemenea, la Statuia Ostaşului Român au depus buchete de flori şi jerbe elevii clasei I A a Şcolii cu clasele I-VIII "Dimitrie Cantemir", ai clasei I A şi a IV-a C de la Şcoala "N. Bălcescu", clasele a II-a şi a III-a a Şcolii speciale nr.3, precum şi copii de la Gradiniţa nr. 49 "Voiniceii".
Tot cu prilejul zilei de 9 mai, în special a Zilei Europei, în faţa Primăriei Oradea a avut loc lansarea a unui stol de 70 de porumbei. De asemenea, câţiva elevi de la Liceul Greco-Catolic din Oradea au avut prilejul să ofere un spectacol inedit, lansând, la rândul lor, baloane cu mesaje pentru copiii din Uniunea Europeană.

Ziua de ieri s-a încheiat cu un concert de muzică uşoară în aer liber. Pe scena ridicată în parcarea din Piaţa Independenţei au evoluat, începând cu ora 17.00, David Bryan şi trupele Fist, Cassa Loco şi Vama.