Probabil cea mai mare rivalitate din baschetul masculin autohton la ora actuală îşi va desfăşura în această seară un nou episod. Astfel Campioana României va înfrunta în deplasare, cu începere de la ora 18.00 (Digi Sport 4), cea mai în formă echipă a momentului, U BT Cluj-Napoca. Jocul, ce se va desfăşura în Sala „Horia Demian”, va conta pentru etapa a 28 –a a Ligii Naţionale.

 

Va fi cea de-a 5-a confruntare în actualul sezon competiţional, precedentele patru fiind adjudecate de căte formaţia pregătită de Mihai Silvăşan. Aşadar, în contextul în care gazele de astăzi nu au o miză deosebită, prima poziţie din clasament fiind deja acontată, CSM CSU are toate şansele să îşi apropie primul succes. Totuşi, declaraţiile tehnicianului Cristian Achim făcute înaintea acestei partide nu au rolul de a linişti orgoliul suporteilor bihoreni care îşi doresc un succes pe Someş, chiar dacă acest duel nu are o miză deosebită nici pentru orădeni. „Pentru adversarii noștri va fi un meci fără o miză reală, deoarece ei nu au cum să-și mai modifice poziția în clasament. Ei vor fi pe primul loc, indiferent ce se întâmplă. Va fi un test util, dar nu ne va arăta adevărata față a lor, cum tot din același considerent nu ne va arăta nici adevărata față a noastră. Nu este un meci crucial pentru nimeni. Eu cred în faptul că noi jucăm foarte bine meciurile cu miză. După ultimul meci cu Clujul ne-am gândit că ar trebui să câștigăm următoarele patru meciuri. Evident era limpede că nu are cum să fie ușor. Până la urmă, noi luăm fiecare meci în parte și încercăm să îl câștigăm. Aceasta este abordarea noastră. Dacă reușim să câștigăm e foarte bine, iar dacă pierdem, în acest moment al sezonului, nu este o tragedie”, a afirmat antrenorul roş-albaştrilor.

 

„Depinde de cum vom fi fizic şi psihic”

 

În ceea ce priveşte opinia căpitanului Andrei Mandache, aceasta este oarecum asemănătoare. În acelaşi timp, baschetbalistul creditează doar Clujul cu şanse să învingă Oradea într-o serie de „cel mai bun din 5 jocuri”. „Va fi un test util pentru noi. Vom juca cu cea mai bună echipă din campionatul nostru. Cred că spre deosebire de precedentele întâlniri, de această dată, suntem mai apropiați prin prisma aspectelor ce țin de pregătirea unui meci, timpul avut la dispoziție, starea de oboseală și așa mai departe. Putem să câștigăm, dar la fel de bine putem să pierdem, așa cum am pierdut și precedentele meciuri din acest sezon cu acest adversar. Rămâne de văzut în ziua meciului. Depinde de cum vom fi fizic și psihic. Eu nu doresc să jignesc pe cineva, dar, după părerea mea, în afara Clujului, nimeni nu ne poate învinge într-o serie cel mai bun din cinci meciuri, cu condiția să avem echipa întreagă”, a declarat Mandache.

 

Întrerup şirul celor 4 înfrângeri consecutive?

 

CSM CSU a pierdut pe teren propriu duelul din Supercupa României, precum şi celelalte trei jocuri din campionat (două acasă şi unul în deplasare) în actualul sezon. Până în prezent, prin prisma acestor rezultate, U BT a demonstrat că este superioară echipei campioane. Totuşi, Cristian Achim a avertizat că altfel vor sta lucrurile în momentul în care jocurile vor avea caracter decisiv. Duelul din această seară nu este unul decisiv astfel că rămâne de văzut ce deznodământ va avea. În ultimele confruntări din campionat, cele două echipe au reuşit să câştige. Dacă CSM CSU s-a impus pe teren propriu în faţa lui CSU Sibiu, joc în care Sean Barnette a demonstrat că este în revenire de formă, U BT a câştigat în deplasare derby-ul cu Steaua, partidă la finalul căreia s-au evidenţiat din nou Moldoveanu, Dykes, Barro sau Rasic. Aşadar, având în vedere că miza nu este una deosebită, doar orgoliile vor fi cele care vor putea schimba faţa unui duel dintre două mari rivale.

 

Astăzi, de la ora 20.00 (Digi Sport), se mai dispută partida Steaua Bucureşti - BCMU Piteşti. Ieri, după închiderea ediţiei, a avut loc duelul BC Timişoara - CSU Sibiu.

 

Clasament

 

  1. U BT Cluj - 43 puncte (20 victorii - 3 înfrângeri)
  2. Steaua Bucureşti - 37 puncte (14-9)
  3. CSU Sibiu - 37 puncte (14-9)
  4. CSM CSU Oradea - 36 puncte (13-10)
  5. BC Timişoara - 35 puncte (12-11)
  6. BCMU Piteşti - 33 puncte (10-13)

--------------------------------------------------------------------------

  1. BC Mureş - 30 puncte (9-12)
  2. Phoenix Galaţi - 28 puncte (7-14)

--------------------------------------------------------------------------

  1. SCMU Craiova - 27 puncte (6-15)
  2.  Dinamo Bucureşti - 27 puncte (6-15)