Liderii Federaţiei "Sanitas" au declarat că, în urma discuţiilor purtate cu ministrul Ioan Bazac, acesta a susţinut că Ministerul Sănătăţii nu are fonduri pentru a acoperi majorarea salariilor din sistemul sanitar, întrucât, în urma auditului efectuat în minister, a fost descoperit un deficit begetar considerabil.

"Există mii de miliarde de lei vechi care nu se regăsesc în bugetul Ministerului şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi care ar trebui să acopere toate solicitările noastre prevăzute în acordul semnat la sfârşitul anului trecut", a precizat preşedintele Sanitas, Marius Petcu.
Acesta a avertizat că dacă, până la sfârşitul lunii ianuarie a.c., ordonanţa de urgenţă privind salariile din sistemul sanitar nu va fi aprobată, sindicalişti din Sănătate vor redeschide conflictul de muncă şi vor apela inclusiv la grevă pentru a-şi apăra drepturile obţinute.
Conform spuselor lui Petcu, ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, va avea discuţii în aceste zile cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, pe problema bugetului pentru Sănătate pe 2009.
La 15 noiembrie 2008, Federaţia Sanitas şi ex-ministrul Nicolăescu, în numele Ministerului Sănătăţii, au semnat un acord privind majorarea salariilor personalului din Sănătate cu 25% în acest an. După cum se vede, a fost doar o gogoriţă electorală. Pentru a afla cum au primit această veste angajaţii din unităţile sanitare bihorene, am stat de vorbă cu liderul "Sanitas" Bihor, Ioan Giurgiu. Acesta a confirmat faptul că şi sindicaliştii bihoreni din Sănătate sunt hotărâţi să îşi apere drepturile negociate cu ministerul: "Până în data de 31 ianuarie a.c. aşteptăm un răspuns din partea ministrului cu privire la majorarea salariilor. În funcţie de hotărârea pe care o va lua ministrul, vom face sau nu grevă. Ce pot să vă spun deocamdată este că aşteptăm până la finele lunii ianuarie", ne-a declarat reprezentantul Sindicatului "Sanitas".