Ameninţarea teroristă persistă în Occident, inclusiv în ţările Uniunii Europene, la un an după ce membri ai organizaţiei fundamentaliste sunnite Stat Islamic au ucis 130 de persoane în regiunea Paris, în cele mai grave atacuri din istoria europeană recentă a Franţei.

Teroriştii au atacat capitala Franţei pe 13-14 noiembrie 2015, iniţial în faţa Arenei "Stade de France" (Saint-Denis), unde se desfăşura un meci de fotbal la care asista preşedintele Francois Hollande, apoi la terase şi restaurante din centrul Parisului. Sute de persoane au fost luate ostatice la Sala de concerte Bataclan, unde era un spectacol al formaţiei hard-rock Eagles of Death Metal. În momentul declanşării raidului poliţiei, teroriştii s-au aruncat în aer în mijlocul ostaticilor. Bilanţul atacurilor teroriste a fost de 130 de morţi, inclusiv 89 la Bataclan, şi 368 de răniţi, dintre care 100 în stare gravă. Şapte terorişti au murit aruncându-se în aer sau în confruntări cu serviciile de securitate franceze. Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, care ocupă teritorii în Siria şi Irak, a revendicat atentatele, afirmând că sunt o ripostă la operaţiunile Franţei în state musulmane şi afirmând că Arena "Stade de France" a fost vizată din cauza meciului între două "ţări cruciate, Franţa şi Germania", iar Clubul Bataclan, pentru "eliminarea a sute de idolatri adunaţi la petrecere a perversităţii". Atentatele de la Paris au reprezentat culminarea riscurilor teroriste care ameninţă Europa Occidentală, fiind urmate de atacurile de la Bruxelles (Belgia), în martie 2016, soldate cu 32 de morţi, şi de atentatul din oraşul francez Marsilia, comis pe 14 iulie 2016, de Ziua Naţională a Franţei, şi soldat cu 86 de morţi şi 434 de răniţi.

Ţările europene au luat măsuri speciale de securitate pentru evitarea unor noi atentate, dar experţi din cadrul serviciilor de informaţii au atras atenţia că acţiunile unor simpatizanţi ai grupurilor teroriste care ar vrea să acţioneze individual ori în grupuri restrânse sunt greu de oprit. Reţeaua teroristă Stat Islamic a ameninţat în mai multe rânduri că va comite noi atentate în Statele Unite şi în ţări europene, menţionând Ungaria şi Portugalia. Organizaţia fundamentalistă sunnită, care ocupă teritorii în Siria, Irak, Libia şi Egipt, a avertizat că atentatele comise la Paris şi Bruxelles sunt doar începutul uneii serii de atacuri în Europa şi în Statele Unite. "America, urmezi tu!", arăta un mesaj al reţelei teroriste postat acum câteva luni pe site-ul Centrului media Al-Wafa. "America a uitat că musulmanii nu acceptă umilirea şi că nu vor uita să riposteze", atrage atenţia organizaţia teroristă, conform unei traduceri făcute de Institutul pentru Analize Media din Orientul Mijlociu (MEMRI). Zeci de agenţii de informaţii din ţări europene au lansat, începând din vară, o bază de date interactivă, în timp real, pentru monitorizarea islamiştilor suspectaţi de activităţi teroriste. Potrivit experţilor, mii de islamişti europeni s-au deplasat în Siria şi Irak pentru a se alătura organizaţiilor teroriste, existând temeri că ar putea comite atentate la revenirea în Uniunea Europeană.