În jur de 50 de persoane surde au participat sâmbătă, de la ora 14.00, la un marș prin care au dorit să le atragă orădenilor atenția că și ei există și că este nevoie de mai multă răbdare în spațiul public. Lor li s-au alăturat și oameni simpli care au considerat manifestarea binevenită.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa artistului plastic cu deficienţă de auz Remus Ilisie. „Pe 27 septembrie este Ziua Internațională a persoanelor surde și ne-am propus să sărbătorim această zi, să ne facem vizibili și să facem o defilare de la Magazinul Crișul până în Piața Unirii. Acolo vrem să arătăm câteva semne de bază persoanelor care vor fi acolo, atât în limbajul semnelor românești, cât și în limbajul semnelor internaționale. Sunt persoane perfect normale, ca și noi, singura problemă este comunicarea. Ei comunică într-o altă limbă, în acest limbaj al semnelor și le este greu pentru că atunci când mergem într-o instituție publică poate nici pentru noi nu există răbdare suficientă, darămite pentru ei care nu pot comunica decât printr-un interpret de limbaj mimico-gestual. Mulți dintre ei au locuri de muncă, iar cei care i-au angajat sunt mulțumiți pentru că sunt așezați și își văd de treaba lor”, a spus, înainte de plecarea din Piațeta din fața Magazinului Crișul, Angelica Platon – director executiv la Asociația Națională a Surzilor din România, filiala Oradea.

Oamenilor cu deficiențe de auz li s-au adăugat și alți orădeni. „Acum un de zile am făcut un curs de limbajul semnelor și mi-a plăcut ideea de a veni la un astfel de eveniment și cred că este foarte bine că a fost organizat. Lucrez în învățământul special și sunt copilași care sunt surzi și de aceea este important să cunoaștem măcar noțiunile de bază ale acestui limbaj”, a spus una dintre participante, Carina Florin. Filiala din Oradea a Asociației Naționale a Surzilor din România numără în jur de 400 de membri.