22 aprilie 2010
După o călătorie de aproximativ cincisprezece ore cu escală la Amsterdam, am ajuns cu bine pe aeroportul Pudong din Shanghai. Aici am fost aşteptaţi de membri ai stafului Pavilionului României din cadrul Expoziţiei Mondiale Expo 2010 Shanghai China.

Aeroportul era înţesat de dispozitive de securitate, în general tineri, simpatici, zâmbitori, dar exigenţi. Pe intrarea de acces "nothing to declare" controlul merge repede, se scanează paşapoartele şi, dacă dorim, pe un display scrie să dăm un calificativ dacă am fost mulţumit de servicii. Chiar nu aveam nimic de reproşat, aşa că am acordat calificativ maxim, fiind imediat răsplătit cu încă un zâmbet. Anca şi-a uitat aparatul de fotografiat în avion şi era necăjită acum că a rămas fără, însă am insistat să întrebăm ce se poate face şi am apelat la unul dintre tinerii politişti. Imediat au discutat între ei, vreo patru-cinci au luat legătura cu cei care deserveau avionul şi ne-au asigurat să aşteptăm că o să vină aparatul. Am aşteptat vreo 15 minute şi, în tot acest timp, o poliţistă tânără şi simpatică alerga de la noi, care trecuserăm de vamă, la Anca, ce aştepta de cealaltă parte, să ne ţină la curent cu evoluţia recuperării aparatului. La un moment dat, ne roagă să-şi facă o fotografie cu noi, fiind foarte încântată că am acceptat. Sigur că ne făceam noi idei că acum de aceea îşi face poze cu noi ca să figurăm în baza lor de date. Oricum, i-am dat o carte de vizită să ne trimită şi nouă fotografia pe email, dar încă o aşteptam şi acum.
Între timp, vine şi aparatul, Anca este bucuroasă şi ne îndreptăm să ne recuperăm bagajele. Prima surpriză, cutia contrabasului este destul de distrusă, ruptă la un colţ, roţile rupte. Desfacem cu emoţie şi... tristeţe mare... şi instrumentul este crăpat. O scurtă analiză şi constatăm că totuşi se va putea cânta pe el, însă depunem sesizare şi solicităm despăgubiri. Problema mai mare este că nu apar două bagaje...o ladă cu pălăriile şi accesoriile de la costume şi geamantanul cu lucruri personale ale lui Dinicu. Sunt şi motive de satisfacţie amestecate cu tristeţe. În general, scanerele aeroportului nu au depistat conservele, clisa, salamurile şi brânza din bagaje, cu excepţia bagajelor fetelor, Lavinia, Ioana şi Anca, de la care vameşii au reţinut fără scrupule caizerul, şunca şi salamul. Pălinca a scăpat toată.
(va urma)